Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΑΣΟ: Από σήμερα ηλεκτρονικά οι αιτήσεις-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ


Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται, από σήμερα 26/09/2011, η διαδικασία υποβολής αίτησης για το φοιτητικό πάσο.Αιτήσεις για νέο δελτίο ειδικού εισιτηρίου δικαιούνται να υποβάλλουν:
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ  ΕΔΩ
α) Οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο (2) έτη.
β) Οι φοιτητές μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για διπλάσια έτη από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
γ) Οι φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το εκάστοτε ενδεικτικό πρόγραμμα δεύτερου κύκλου σπουδών.
δ) Οι φοιτητές του τρίτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.
ε) Οι φοιτητές-πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων κρατών, οι οποίοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Erasmus» για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο ημεδαπό ΑΕΙ.
Η για οποιοδήποτε λόγο διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα παύση του δικαιώματος κατοχής του δελτίου ειδικού εισιτηρίου, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέφεται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.
1. Φοιτητές πρώτου κύκλου σπουδών
Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης ΠΑΣΟ από έναν φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης (username - password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το οικείο Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει.

Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν έχει λάβει τους σχετικούς κωδικούς καθώς και για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα πρόσβασης, μπορεί να απευθύνεται στη Γραμματεία του Τμήματός του ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του.

Μετά την επιτυχή είσοδό του στο σύστημα ο φοιτητής θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του. Σε περίπτωση που ο φοιτητής διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος θα πρέπει να απευθυνθεί στη Γραμματεία του Τμήματος ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του, προκειμένου να γίνει η σχετική διόρθωση. Ακολούθως, ο φοιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει τα υπόλοιπα ατομικά στοιχεία που θα του ζητηθούν.

Σημείωση:
Αν είστε φοιτητής του ΤΕΙ Αθήνας και δεν έχετε κωδικό πρόσβασης ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μπορείτε να λάβετε τον κωδικό σας αυτοματοποιημένα εδώ
2. Φοιτητές δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών
Οι  φοιτητές του δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών δε θα συνδέονται στο σύστημα με χρήση των κωδικών τους, αλλά θα συμπληρώνουν οι ίδιοι τα ατομικά στοιχεία που θα τους ζητούνται. Kάθε δήλωση του φοιτητή στο πρόγραμμα επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν.1599/1986, συνεπώς οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε τα στοιχεία που εισάγουν να είναι αληθή και επίκαιρα.


Υποβολή Αίτησης και παραλαβή Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου
Προτού ο φοιτητής προβεί στην υποβολή της αίτησής του θα πρέπει απαραιτήτως να διαβάσει και να αποδεχθεί τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος.


Μετά την εισαγωγή των ατομικών τους στοιχείων, όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
α) Μεταφόρτωση αρχείου με την προσωπική φωτογραφία του φοιτητή στις προβλεπόμενες διαστάσεις και ανάλυση. Η φωτογραφία αυτή θα εκτυπωθεί από τον ανάδοχο του έργου στο δελτίο ειδικού εισιτηρίου του φοιτητή.
β) Επιλογή του σημείου παράδοσης του ΠΑΣΟ. Σημεία παράδοσης θα υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας στις οποίες υφίσταται τμήμα Α.Ε.Ι..
γ) Επισκόπηση της αίτησης και οριστική υποβολή της. Μετά την υποβολή της αίτησης ο φοιτητής θα περιμένει το σχετικό έλεγχό της από τη Γραμματεία του Τμήματός του και την τελική έγκριση.
δ) Ειδοποίηση του δικαιούχου φοιτητή με sms ή e-mail ή από τον προσωπικό του λογαριασμό στο πληροφοριακό σύστημα για την άφιξη του ΠΑΣΟ στο σημείο παράδοσης που έχει επιλέξει. Το ΠΑΣΟ θα βρίσκεται στο σημείο παράδοσης το πολύ πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την έγκριση της αίτησης του φοιτητή από τη Γραμματεία του.
ε) Παραλαβή του ΠΑΣΟ. Ο φοιτητής κατόπιν της σχετικής ειδοποίησης θα μεταβαίνει αυτοπροσώπως στο σημείο παράδοσης και θα παραλαμβάνει το ΠΑΣΟ επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αναφέροντας τον μοναδικό αριθμό του ΠΑΣΟ του, τον οποίο θα έχει λάβει με sms και e-mail. Σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο θα απαιτείται να επιδεικνύεται η σχετική νόμιμη εξουσιοδότηση.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απώλειας του ΠΑΣΟ από το φοιτητή, η αίτηση επανέκδοσής του θα γίνεται κατόπιν εγκρίσεως από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Μετά την ως άνω έγκριση η διαδικασία επαναλαμβάνεται όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.
Προθεσμίες
Οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση καθ'όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-12. Το ΠΑΣΟ θα βρίσκεται στο σημείο παράδοσης εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης του φοιτητή από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.


Το ΠΑΣΟ θα παραμένει στο σημείο παράδοσης για δύο μήνες από την ημέρα της εκτύπωσής του και τη σχετική ειδοποίηση προς το φοιτητή.  Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν προσέλθει για την παραλαβή του ΠΑΣΟ εντός των δύο μηνών, η αίτησή του θα θεωρείται άκυρη. Εάν ο φοιτητής επιθυμεί να παραλάβει το ΠΑΣΟ μετά το πέρας των δύο μηνών, τότε υποβάλλει νέα αίτηση και ακολουθείται η διαδικασία από την αρχή.
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, εκτυπώθηκαν πάνω από 650.000 δελτία ειδικού εισιτηρίου. Στα Ιδρύματα στάλθηκαν περίπου 505.000 πάσο επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι προφανές ότι ο αριθμός των δελτίων που διανεμήθηκαν δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στους πραγματικούς δικαιούχους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).
Το σύνολο των φοιτητών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου (προπτυχιακοί ως και τα ν+2 έτη σπουδών, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες), που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Ιδρυμάτων, είναι ενεργοί και δικαιούνται πάσο ανέρχεται σε 364.380. Συνεπώς εκδόθηκαν 140.000 περισσότερα πάσο.
Με βάση τους υπολογισμούς του ΟΑΣΑ, κάθε δελτίο ειδικού εισιτηρίου επιφέρει ένα σημαντικό κόστος.Επομένως, η χορήγηση του πάσο σε χιλιάδες μη δικαιούχους, επιφέρει ζημία στα ΜΜΜ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που δαπανούσαν τα Ιδρύματα μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, ανταποδοτικές υποτροφίες κτλ.).
Τι κερδίζει ο φοιτητής με το νέο πάσο;
Τα οφέλη για το φοιτητή είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα:
Δεν επιβαρύνεται με τα έξοδα των έντυπων φωτογραφιών. Η φωτογραφία μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο. Το κόστος παραλαβής για το φοιτητή είναι 2,46 ευρώ.
Μπορεί να πραγματοποιεί την αίτηση του ηλεκτρονικά, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική του παρουσία στην γραμματεία του τμήματός του.
Μπορεί να παραλαμβάνει το πάσο σε σημεία διανομής που τον εξυπηρετούν καλύτερα, ακόμα και αν αυτά δεν είναι κοντά στο Ίδρυμα όπου σπουδάζει. Σε κάθε περίπτωση ο φοιτητής ειδοποιείται μέσω email και κινητού τηλεφώνου για την παραλαβή του πάσο.
Το νέο πάσο έχει τα τελευταία σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας: δεν μπορεί να αντιγραφεί και είναιανθεκτικό στη χρήση.
Στο νέο πάσο τα στοιχεία του δικαιούχου αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες προς φοιτητές άλλων χωρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέων καρτών.
Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για τη χορήγηση του πάσο θα είναι δυνατή η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους φοιτητές τόσο από τα ιδρύματα και την πολιτεία (πρόσβαση σε εστίες, σίτιση, βιβλιοθήκες κτλ.) όσο και από ιδιώτες.
Αναλυτικές οδηγίες, καθώς και βίντεο επίδειξης υπάρχουν στον διαδικτυακό τόποhttp://paso.minedu.gov.gr , ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με το ειδικό γραφείο αρωγής στο 801-11-31400 (από σταθερό) ή στο 210-7724375 (από κινητό), από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 09:00 ως και τις 17:00
Το υπ. Παιδείας
Το υπ. Παιδείας σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Σκοπός του ηλεκτρονικού πάσο είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου διανομής και της μορφής του πάσο, καθώς και ο εξορθολογισμός του συστήματος, ώστε οι δικαιούχοι - και μόνο αυτοί - να λαμβάνουν το δελτίο ειδικού εισιτηρίου.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΑΘΗΝΑΣ

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Σ.Τ.Εφ ΑΘΗΝΑΣ Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26-09-11 ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΝΕΟΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ

Σε επικοινωνία του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης και Φοιτητικής Μέριμνας με το Υπουργείο Παιδείας, ενημερωθήκαμε ότι ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ όταν υπάρχει κατάληψη στο ίδρυμα στους νεοεισαχθείς. Το Ίδρυμα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, μετά το πέρας των καταλήψεων, θα εκδώσει νέες ημερομηνίες.
Συνεπώς, οι ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ θα πρέπει να αναμένουν για σχετική ανακοίνωση από το ίδρυμα ΑΦΟΥ ΑΝΟΙΞΕΙ για το πότε μπορούν να προσέλθουν.

Πληροφορίες μπορείτε και οι ίδιοι να πάρετε από το αρμόδιο τμήμα του Υπ.Παιδείας.
Τηλ. επικοινωνίας 210- 3443103 / 210 - 3443096 ( Πληροφορίες μόνο για ΤΕΙ)

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΛΗΨΗ


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Σ.Τ.ΕΦ. ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΑΣ ΕΩΣ ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 21/09 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 12 Μ.Μ.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


    Πριν από κάποιες ημέρες, έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, πως τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 17 ειδικότητες των ΤΕΙ τα οποία είχαν αποσταλεί εδώ κι 8 μήνες στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τα συναρμόδια Υπουργεία, χαρακτηρίστηκαν μη νόμιμα κι επιστράφηκαν για τις απαιτούμενες διορθώσεις. Η  ΠΑΣΠ ΤΕΙ χαρακτηρίζει, απαράδεκτη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά το ζήτημα της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατό, η πολιτική της Κυβέρνησης μετά από εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, προ διετίας σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ Αθήνας να παραμένει μετέωρη καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι σπουδαστές απαιτούν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ίσων δυνατοτήτων στην αγορά εργασίας.

Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, ξεκαθαρίζει τα εξής αναφορικά με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων:

  • Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλα τερτίπια από παράγοντες τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και των διαφόρων συντεχνιών, του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ.
  • Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια Υπουργεία τη μετεξέλιξη της ΕΕΤΕΜ σε επιμελητηριακό φορέα, ο οποίος θα απονέμει τα δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ, για να καμφθούν οι αντιδράσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Δεν είναι λογικό, σε μια περίοδο ανοίγματος μιας πλειάδας επαγγελμάτων, άστοχες ενέργειες πολιτικού και υπαλληλικού προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας να τις χρεώνονται οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Αν κάποιοι έχουν επιλέξει να είναι υπάλληλοι των διαφόρων συντεχνιών, είναι πρόβλημά τους και θα το αντιληφθούν σύντομα.
  • Παράλληλα με την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να δεσμευτεί γραπτώς στην ισότιμη ένταξη των αποφοίτων ΤΕΙ στη βαθμίδα 6 στο προς διαμόρφωση Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, καθώς είναι νωπές στη μνήμη μας οι προσπάθειες για την παράνομη παγκόσμια πρωτοτυπία αναγνώρισης του 5ετούς ενιαίου  κύκλου σπουδών ως MASTER σε πολυτεχνικές και γεωπονικές σχολές.

    Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ, ξεκαθαρίζει πως δεν κάνει βήμα πίσω από όσα έχει κατά καιρούς αναφέρει. Το ποτήρι ξεχείλισε από οργή. Καλούμε τους σπουδαστές μετά την ολοκλήρωση των εξεταστικών τους περιόδων σε μαζική συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την κατάκτηση όσων θα έπρεπε να μας είχαν αποδοθεί εδώ και χρόνια, μέσα από πολύμορφες δράσεις αγώνα.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ :
  1. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ Ή ΝΟΜΙΜΩΣ ΚΥΡΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ή ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ.
  2. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. 
  3. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ∆ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. 1599/86 ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ∆ΗΛΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΣΧΟΛΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ∆Α. 
  4. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ∆ΥΟ ΟΨΕΙΣ ΑΠΛΗ. 
  5.  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΙΑ).
  6. ΕΞΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΥΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΙΚΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 07/09/11. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ :
Π.Α.Σ.Π. :82
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ : 77
Μ.Α.Σ. : 70
ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ : 61
ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ : 44

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π. ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 07/09/2011
Ο πρόσφατος νόμος για την Παιδεία ψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση. Συναίνεση όμως δε σημαίνει πως αρκεί να συμφωνούν απλά μεταξύ τους οι  κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι. Συναίνεση σημαίνει πως στο εξαγώγιμο προϊόν συνεισφέρουν και οι υπόλοιπες παραγωγικές  μονάδες όπως ακαδημαϊκοί  και φοιτητές. Γιατί τελικά, αυτοί είναι που θα κληθούν να θέσουν σε εφαρμογή τον νέο νόμο και θα φροντίσουν για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Άλλωστε, η προπαρασκευή και η ψήφιση ενός νόμου αποτελούν το ήμισυ του επιθυμητού αποτελέσματος. Το άλλο μισό εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του. Στην πραγματικότητα, ο νέος νόμος δε διασφαλίζει πως ξημερώνει μια διαφορετική μέρα για τα ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μια μέρα που θα τα βρει εκσυγχρονισμένα και βελτιωμένα σε όλα τα επίπεδα, έτοιμα να προσφέρουν στη νεολαία και στην κοινωνία νέες ευκαιρίες  και νέες προοπτικές.
Ακόμη  μια φορά λοιπόν μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια που μια κυβέρνηση επιδιώκει να βαφτίσει μια αποτυχημένη προσπάθεια, στην  προκειμένη περίπτωση μια διοικητική αναπροσαρμογή, ως “μεταρρύθμιση”.  Δυστυχώς μπορεί να μη χρειάζεται μεγάλος κόπος για να βάλει κάποιος εισαγωγικά στη λέξη μεταρρύθμιση, χρειάζεται όμως πολύ μεγάλη  προσπάθεια και πολλά πράγματα, πολλά περισσότερα από μια συναίνεση, ώστε να σβηστούν τα εισαγωγικά αυτά . Χρειάζεται θέληση, αποφασιστικότητα, διάθεση σύγκρουσης με μηχανισμούς και κατεστημένα, ανιδιοτέλεια, παραμερισμός συντεχνιακών λογικών και λογικών εξυπηρέτησης συμφερόντων “τρίτων”, σεβασμός στο διάλογο, σε αξίες και ιδανικά, σεβασμός στην Παιδεία στους νέους ανθρώπους και στην κοινωνία. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα των Ιδρυμάτων και θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στο χώρο της Παιδείας απαλλαγμένο εντελώς από σκιές και φαντάσματα του παρελθόντος.

Γι’ αυτό η Π.Α.Σ.Π. διεκδικεί :

  • Δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη παιδεία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και ταξικές διακρίσεις.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης βάση των αναγκών μας.
  • Περιφρούρηση του ασύλου και των Ακαδημαϊκών Ελευθεριών από τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας.
  •   Κατάργηση του ( ν+2 ).
  • Διεκδικούμε άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να τελειώσει μια και καλή αυτό το πρόβλημα στα ιδρύματα.
  •  Αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών δωρεάν για όλους.
  • Δικαίωμα αυτόνομων διδακτορικών στα Τ.Ε.Ι.
  • Έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων όπου εκκρεμούν και εκσυχρονισμό των υπάρχοντων- Ενιαία επιμελητηριακή ένωση.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους.
  • Ανασύσταση Ε.Φ.Ε.Ε. – Ε.Σ.Ε.Ε.
  • Δωρεάν πολλαπλά συγγράμματα για όλους. Δωρεάν ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για όλους.
  • Καμία αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Κ.Ε.Σ.
  • Όχι στην υποβάθμιση των Τ.Ε.Ι. από ανώτατη σε ανώτερη εκπαίδευση.

Σε μια εποχή που η καλπάζουσα ανεργία εξελίσσεται ως η μεγαλύτερη μάστιγα της νεολαίας, ένας νόμος που αφορά την εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, θα έπρεπε να αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κάθε κυβέρνησης για την καταπολέμηση αυτής. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε, δυστυχώς δεν αποδεικνύεται τέτοιο όπλο, υποθηκεύοντας έτσι το μέλλον της νέας γενιάς και κατ’ επέκταση της χώρας.
      Οι θέσεις της Π.Α.Σ.Π. δε διαπραγματέυονται με καμία κυβέρνηση. Δε δεχτήκαμε, δε δεχόμαστε και δε θα δεχτούμε τη κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
      Για όλα τα παραπάνω καλούμε το σύνολο της σπουδαστικής κοινότητας μας σε συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη Πέμπτη 08/09/11 και κατάληψη της σχολής εώς και τη Τετάρτη 14/09/11, οπότε και θα πραγματοποιηθεί εκ νέου Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.
Αγωνιστικά
Π.Α.Σ.Π.