Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ Ε/Υ

Πτυχιούχοι Μηχανικοί του Τμήματος
Πολιτικών Έργων Υποδομής
1. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ισότιμων και αντίστοιχων Τμημάτων, με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους, μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας άσκησης επαγγέλματος, από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, δύνανται να ασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, την έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας, πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς των Έργων Υποδομής, ήτοι συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων και των συναφών με αυτά εργασιών προσδιορίζονται και από το πρόγραμμα και την κατεύθυνση σπουδών.

2.1 Για την ανάληψη επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τεχνικών, επιστημονικών ευθυνών, μελετών και αναλύσεων απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος που απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο καθορίζει:

α. τα 3 Επίπεδα Επιστημονικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε συνήθεις δραστηριότητες, προωθημένες δραστηριότητες και εξειδικευμένες δραστηριότητες καθώς και οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εξέλιξης από το ένα επίπεδο στο άλλο, με βάση τις πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία ή/και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών, εξειδίκευση ή/και Διδακτορικό Δίπλωμα.

β. το φάσμα και τα όρια Επιστημονικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Ευθύνης που αντιστοιχούν σε όλες τις δραστηριότητες που αναφέρονται στη συνέχεια.

2.2 Οι Πτυχιούχοι της παρ. 1 του παρόντος άρθρου δύνανται να δραστηριοποιούνται αυτόνομα και σύμφωνα με τα ανωτέρω, στη μελέτη, ανάλυση, σχεδιασμό, επίβλεψη λειτουργίας, συντήρησης και κατασκευής έργων και εργασιών που εμπίπτουν στο γνωστικό πεδίο του Πτυχιούχου Πολιτικών Έργων Υποδομής απόφοιτου Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με το Περίγραμμα Σπουδών.

3. Οι Πτυχιούχοι της παρ. 1 του παρόντος άρθρου έχουν δικαίωμα επαγγελματικής απασχόλησης και υπογραφής σύμφωνα με τα ανωτέρω στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα στους ακόλουθους ενδεικτικά ειδικότερους τομείς και δραστηριότητες, όπως θα προσδιορίζονται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος που θα απονέμεται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο:

α. Στην κατασκευή ιδιωτικών συγκοινωνιακών, υδραυλικών και λιμενικών έργων.

β. Στην κατασκευή δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σχετικής με την εκτέλεση δημοσίων έργων νομοθεσίας, που εμπίπτουν στην ειδικότητα του Μηχανικού Πολιτικών Έργων Υποδομής.

γ. Στην επίβλεψη συγκοινωνιακών, υδραυλικών και λιμενικών έργων, για λογαριασμό ή με εντολή υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ιδιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας ή ιδιώτη, είτε ως μεμονωμένοι επιβλέποντες Μηχανικοί, είτε ως μέλη κλιμακίων επίβλεψης.


δ. Στη μελέτη ή επίβλεψη μελέτης συγκοινωνιακών, υδραυλικών και λιμενικών έργων ή μελέτες εφαρμογής τοπογραφικών έργων. Ειδικότερα, μελετούν και υπογράφουν ή ασκούν επίβλεψη μελέτης που εμπίπτει στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού, σε ό,τι αφορά τα συγκοινωνιακά έργα, μόνον.

ε. Ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν και υπογράφουν τη σύνταξη, τον έλεγχο και την επίβλεψη μελέτης ιδιωτικών και δημόσιων συγκοινωνιακών, υδραυλικών και λιμενικών έργων, που γίνονται με την ευθύνη της υπηρεσίας ή του ιδιωτικού γραφείου μελετών, όπως θα προσδιορίζονται σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παραγράφου αυτής.

στ. Ως μέλη ιδιωτικού μελετητικού γραφείου, συμμετέχουν στη συμπλήρωση του δυναμικού του μελετητικού γραφείου, με βάση τις ρυθμίσεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί μελετών Δημοσίων Έργων, με δυναμικό μονάδων ως ακολούθως:
 - Μία μονάδα μετά τετραετία από τη λήψη του πτυχίου.
 - Δύο μονάδες μετά οκταετία από τη λήψη του πτυχίου και ανάλογη εμπειρία.
 - Τρεις μονάδες μετά δωδεκαετία από τη λήψη του πτυχίου και ανάλογη εμπειρία.

ζ. Ως μεμονωμένοι Μηχανικοί, οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής, μπορούν να συμμετέχουν στην εκπόνηση μελετών συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων του δημοσίου τομέα ως μέλη της ομάδας μελέτης, με δυναμικό μονάδων αντίστοιχο με την εμπειρία τους και την τάξη πτυχίου την οποία κατέχουν.

4. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής λαμβάνουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματός τους, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας της ειδικότητάς τους στο διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και που σήμερα διεξάγονται κατ’ έτος, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του Π.Δ. 27.11/14.12.1926, κατ’ αντιστοιχία με τις εξετάσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών.

5. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής έχουν δικαίωμα αναβάθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους στην κατηγορία των συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων, με τα αντίστοιχα των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών, μετά τριετή συμμετοχή στην Γ’ τάξη πτυχίου, όπως αυτή ορίζεται σήμερα, στην κατηγορία των συγκοινωνιακών ή υδραυλικών έργων, και μετά από επιτυχή συμμετοχή στις ειδικές εξετάσεις αναβάθμισης επαγγελματικών δικαιωμάτων ειδικότητας, που διεξάγονται κατ’ έτος, οι οποίες είναι αντίστοιχες των εξετάσεων των Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών. Η επιτυχής ολοκλήρωση της εξέτασης πιστοποιείται από το διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με βεβαίωση, σύμφωνα με τις αρχές και προϋποθέσεις που θεσπίζονται από αυτόν για όλο το φάσμα των Μηχανικών.

ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Π.Α.Σ.Π. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

2 σχόλια:

  1. Polli kali douleia paides.... Auto einai ousiastiki enimerosi... Bravo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
    ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή